< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Antti Neuvonen (1937 - 2011)
 
teos Kansojen ystävyyden monumentti / Ystävät ja kylänmiehet  
kartalla Ystävyyden puisto, Itäkeskus, Marjaniemi  
vuosi 1983  
kuvia 1  
Sodan jälkeen 1948 tehtiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinäisestä avunannosta. Tämän YYA-sopimuksen 35-vuotisjuhlan kunniaksi pystytetystä muistomerkistä ja Ystävyydenpuistosta oli tehnyt aloitteen SKDL:n kaupunginvaltuutettu Kalevi Kilpi.

Helsingin kaupunginhallitus järjesti teemasta 1970-luvun lopulla yleisen kuvanveistokilpailun, johon tuli 48 ehdotusta. Antti Neuvosen ehdotus Ystävät ja kylänmiehet voitti kilpailun ja valittiin toteutettavaksi.

Neuvosen veistos paljastettiin Itäkeskuksen Ystävyydenpuistossa 1983. Paljastuspuheen piti valtuuston puheenjohtaja Harri Holkeri ja taideteoksen vastaanotti kaupungin puolesta ylipormestari Raimo Ilaskivi. Veistoksen toisen version Helsinki lahjoitti Moskovan kaupungille. Vastavuoroisesti Moskova lahjoitti Helsigille Maailman rauha -veistoksen, joka paljastettiin Hakaniemessä kuitenkin vasta vuonna 1990.

Neuvosen veistos kuvaa rauhaa ja kansojen välistä ystävyyttä. Sen henkilöt ovat kokoontuneet rauhan lähteelle ja yhteys heidän välilleen syntyy lasten avulla. Teoksen kivisessä jalustassa on teksti: Monumentum amicitiae popucorum.
Veistokset ovat pronssia, jalusta on kiveä. Muistomerkki kohoaa yli 3 metrin korkeuteen. Kokonaisuuteen kuuluu myös vesiallas.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001