< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Aimo Tukiainen (1917 - 1996)
 
teos Katkaistu elämä, Sankarihauta  
kartalla Isokaari-Myllykalliontien risteys, Lauttasaari  
vuosi 1973  
kuvia 1  
Katkaistu elämä on Lauttasaaren sankarihautojen muistomerkki. Sen kuvallinen ajattelu liittyy 1960-luvulla Suomessa esille nousseeseen informalistiseen taiteeseen, jossa lähtökohta on usein luonnonhavaintoon perustuva mutta silti abstrahoitu tai tyylitelty näky. Informalistisessa kuvanveistossa on yleistä, että teos tehdään vapaasti luonnossa kasvaneen oloiseksi, usein ilman jalustaa ja mielellään moniosaiseksi käyttäen hyväksi ja korostaen veistoselementtien välistä tilaa. Aimo Tukiaisen Katkaistu elämä toistaa näitä piirteitä. Terassimaiselta jalustalta kohoavia pronssisia elementtejä on kuvattu "puiksi, joiden runko ja juuret on katkaistu". Veistoksen osat ovat kuin puutarha puiston keskellä. Teos tunnetaan kuvaavasti myös nimellä Katkennut kasvu.

Muistomerkin yhteydssä olevissa sankarihaudoissa on 20 talvisodassa ja jatkosodassa kaatunutta sankarivainajaa. Ennen muistomerkin pystytystä tätä Lauttasaaren kirkon läheisyydessä olevaa hauta-aluetta ympäröi kuusiaita ja yhteisenä muistomerkkinä oli iso sankariristi.

Lauttasaaren sankaripatsastoimikunta on ollut aloitteellinen Katkaistu elämä -teoksen aikaasaamisessa ja tilannut teoksen lauttasaarelaiselta kuvanveistäjältä Aimo Tukiaiselta. Muistomerkin julkistamistilaisuus oli 20.5.1973.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001