< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Tapio Tapiovaara (1908 - 1982)
 
teos Katri Valan muistolaatta  
kartalla Katri Valan puisto, Sörnäinen  
vuosi  
kuvia 1, 2  
Katri Vala (Karin Alice Heikel, os. Wadenström) oli Suomen merkittävimpiä runoilijoita 1920- ja 1930-luvuilla; hän mm. vakiinnutti vapaan mitan runouteemme. Vala kuului Tulenkantajat-ryhmään ja toimitti Tulenkantajat-lehden kirjallisuusliitettä. Hän kuului myös ryhmän perustajajäseniin, joita olivat lisäksi mm. Olavi Paavolainen, Mika Waltari ja Elina Vaara.

Katri Valaa muistetaan hänen nimikkopuistossaan ajanhenkisellä yksinkertaisella tyylitellyllä laatalla, jossa on teksti "Runoilija Katri Vala 11.X.1901-28.V.1944". Valan syntymän 70-vuotispäivänä vuonna 1971 hänen syntymäkotinsa lähellä Muoniossa paljastettiin muistolaatta, jossa hänen syntymäajakseen on merkitty kuukautta aikaisempi ajankohta 11.9.1901. Syntymäkuukauden vaihtuminen muistolaatassa syyskuusta lokakuuksi ei loukanne kirjailijan personaa eikä vähennä hänen arvoaan loistavana runoilijana.

Vuonna 1944 Vala menehtyi tuberkuloosiin Ruotsissa Eksjön parantolassa. Hän oli muuttanut Ruotsiin muutamaa vuotta aiemmin yhdessä Mauri-poikanssa kanssa. Katri Valan tuhkauurna tuotiin Suomeen toukokuussa 1945. Uurna muurattiin graniittipaateen Marjatanmäen puiston penkereeseen. Vuosina 1931-1933 Vala oli asunut aviomiehensä Armas Heikelin kanssa puiston läheisyydessä Vilhovuorenkujalla. Puistikko nimettiin sittemmin Katri Valan puistoksi. Muistolaatan on suunnitellut todennäköisesti Tapio Tapiovaara, joka oli Katri Valan aatetoveri ja myös kuului Tulenkantajiin. He molemmat olivat lisäksi Kiila-ryhmän jäseniä. Tapiovaara kuvitti Valan viimeisen runokokoelman, jossa jokaista sikermän alkua koristaa vinjetit, koristekuviot.©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001