< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Robert Stigell (1852 - 1907)
 
teos Kehruu ja Metsästys  
kartalla Lundqvistin liiketalo, Aleksanterinkatu 13, Kluuvi  
vuosi 1900  
kuvia 1  
Selim A. Lindqvistin piirtämä Lundqvistin liiketalo valmistui vuonna 1900. Aikansa edistyksellistä uutta arkkitehtuuria edustava talo on yksi Helsingin varhaisimmista varsinaisista liiketaloista. Teräs- ja betonirakenteen ansiosta rakennuksessa on hyvin muunneltava, Elia Heikelin laatima pohjaratkaisu. Julkisivussa suuret lasipinnat yhdistyvät rikkaasti koristeltuun, graniitista ja punatiilestä koostuvaan runkoon. Jyrkät kattotornit, mosaiikkipäädyt ja pääsisäänkäynnin veistokset viimeistelevät kokonaisuuden.

Julkisivun veistokset laati Robert Stigell. Kehruu ja Metsästys -aiheiset, pronssiinvaletut veistokset kuvaavat kahta puolialastonta naista, joista toisella on käsissään metsästyksessä tarvittavat keihäs ja köysi, toisella villanyytistä figuurin sormien lävitse kehräytyvää lankaa. Veistokset liittyvät talon funktioon liiketalona, käsityöläisyyteen ja elannonhankkimiseen. Toisaalta patsaat ovat aiheeltaan muunnelmia Antiikin taruston jumalattarista Artemiista, joka oli loistava metsästäjä ja kaikkien metsästäjien suojelija sekä Athenesta, käsitöiden ja käytännön taitojen, tieteiden sekä viisauden jumalattaresta.

Stigell oli renessanssin ja siihen liittyvän realismin edustaja Suomalaisessa kuvanveistossa. Pietarissa kivenhakkaajaksi opiskellut ja opintojaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa sekä Rooman San Lucan akatemiassa ja Pariisin Ecole des Beaux-Arts:ssa jatkanut taiteilija loi useita julkisivuveistoksia, joista mainittakoon Vanhan ylioppilastalon Ilmarinen ja Väinämöinen sekä Vakuutusyhtiö Kalevan talon Atlantit.


© 
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001