< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Matti Peltokangas (1952 - )
 
teos Relander-muistomerkki  
kartalla Hesperian esplanadi, Etu-Töölö  
vuosi 1996  
kuvia 1  
Kuvanveistäjä Matti Peltokankaan ehdotus "Alhaalta ylös, sisältä ulos" voitti Lauri Kristian Relanderin(1883-1942) muistomerkistä järjestetyn kilpailun. Teos paljastettiin 29. marraskuuta 1996 Hesperian esplanadilla Runeberginkadun varressa.

Muistomerkki koostuu neljästä kookkaasta kuutiosta, jotka on veistetty punaisesta graniitista. Jokaisen kuution sivulla on pituutta 2,08 m. Kuutiot on asetettu neliöön kivetylle alustalle ja niiden välissä on ristinmuotoinen kulkureitti. Kivipintoja peittävät hakulla diagonaalisesti uurretut terävät raidat, jotka vierekkäisissä kuutioissa kulkevat vastakkaisiin suuntiin. Tämä kiven käsittely on Peltokankaalle ominaista ilmaisua, jolla hän häivyttää kiven raskautta ja tuo teokseen graafisia ja maalauksellisia elementtejä. Peltokangas on tehnyt suurtyön alusta loppuun itse käsityönä.

Relanderin muistomerkki ottaa huomioon Hesperian esplanadien 20-30- lukujen modernin kaupunkiarkkitehtuurin. Symbolitasolla teos sisältää elementtejä presidentti Relanderin modernisti ulkomaisia suhteita rakentavasta tai toisaalta perustuslakia ja demokratiaa vakiinnuttavasta presidenttiydestä: abstrakti muotokieli, dynaaminen liikettä korostava pintakäsittely ja toisaalta tasapainoinen, kaikkiin suuntiin avoin kaduntasolta lähtevä kokonaishahmo, suomalaista peruskalliota, punaista graniittia. (SLU)


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001