< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Gunnar Finne (1886 - 1952)
Armas Lindgren (1874 - 1929)
 
teos Pellingin retken muistomerkki  
kartalla Liisanpuistikko, Kruununhaka  
vuosi 1921  
kuvia 1, 2  
Pellingin retkeläisten muistomerkki Kruununhaan Liisanpuistikossa on pystytetty niiden kansalaissodan aikana Helsingistä paenneiden valkoisten muistolle, jotka menehtyivät jäällä Pellingin kohdalla Porvoon saristossa. Punagraniittiin veistetty polvistunutta mieshahmoa esittävä muistomerkki paljastettiin 16.5.1921. Siihen on kaiverrettu 51 nimeä.

Pellingin retken muistomerkin Finne on suunnitellut yhdessä arkkitehti Armas Lindgrenin kanssa. Teos on kansalaissodan muistomerkkinä osa jatkumoa, jossa kuvanveistäjät koettivat tyydyttää aina 1930-luvulle saakka vallinnutta kysyntää tämän tapaisille julkisille taideteoksille.

Gunnar Finnen tunnetuin muistomerkki lienee Topeliuksen muistomerkki Taru ja Totuus Helsingin Esplanandin puistossa. Siinä veistoksessa Finnen elegantin tyylitelty klassismi on parhaimmillaan. Armas Lindgren puolestaan kuuluu suomalaisen arkkitehtuurin kansallisromanttisen suuntauksen uranuurtajiin. Hän oli Gesellius, Lindgren & Saarinen -arkkitehtitoimistossa mukana alusta lähtien ja toteuttamassa toimistolle langenneita mittavia tilauksia. Toimiston purkauduttua hän keskittyi Kansallismuseon suunnitteluun. Gunnar Finnen ja Armas Lindgrenin yhteistyö on ajalta, jolloin perustettiin Koristetaiteilijain liitto Ornamo.


©  Kuvasto Muu tekijänoikeuden haltija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001