< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Aimo Tukiainen (1917 - 1996)
 
teos Soihtu / Miina Sillanpään muistomerkki  
kartalla Tokoinranta, Kallio  
vuosi 1968  
kuvia 1, 2  
Miina Sillanpää (1866-1952) oli työläinen, toimittaja ja poliitikko. Hän oli 1900-luvun alkupuolen merkittävimpiä yhteiskunnallisia vaikuttajia Suomessa. Sillanpää oli lyhyin keskeytyksin kansanedustaja 1907-47 ja ensimmäinen suomalainen naisministeri, Tannerin hallituksen 2. sosiaaliministeri 1926-27. Sillanpää kiinnitti erityishuomiota työssäkäyvien ja yksinhuoltajanaisten asemaan ja oli monen muun merkittävän luottamustoimen ohella myös mm. Ensi-Kotien Liiton puheenjohtajana 1945-52.

Aimo Tukiainen sai 1966 kutsukilpailun jälkeen tehtäväkseen Miina Sillanpään muistomerkin. Muistomerkin suunnittelussa Tukiaisen keskeisenä ajatuksena oli koti ja siihen liittyvät mielikuvat ja symbolit. Veistoksessa on viitteellisesti kuvattu harjakattoisia taloja. Soihtu-niminen veistos paljastettiin Miina Sillanpään 102-vuotissyntymäpäivänä 4.6.1968.

Soihtu on lähinnä abstrakti pronssiveistos, jonka hahmossa voi ehkä nähdä viittauksen soihdusta lieskana nousevaan valoon. Teos kuuluu Tukiaisen 1960-luvulla tekemiin teoksiin, joissa kuvanveistäjä tutki esittävän ja abstraktin muodon rajaa ja tämän näköhavainnon ja ymmärryksen raja-alueen mahdollisesti kiinnostavia visuaalisia ja älyllisesti kiihottavia mahdollisuuksia.

Miina Sillanpään muistomerkki on 5,5 metriä korkea. Jalusta on graniittia. Jalustassa on matalana reliefinä Sillanpään profiili, nimi ja elinvuodet.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001