< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Jan-Erik Andersson (1954 - )
 
teos Surrealistinen juhannussalko  
kartalla Korttelitalo Nordsjö-Rastis, Ulapparaitti 6, Vuosaari  
vuosi 1998  
kuvia 1  
Jan-Erik Andersson on tullut tunnetuksi monipuolisesta ja vapaasta eri tekniikoita hyödyntävästä taiteestaan, joka kritisoi ja haastaa modernin taiteen ilmiöitä. Erityisesti hän on peräänkuuluttanut iloa ja huumoria taiteeseen, joka silti voi kunnioittaa perinteisiä kauneusarvoja. Andersson on esimerkki taiteilijasta, joka näennäisestä keveydestä ja spontaaniudesta huolimatta lähestyy aihettaan yleensä tieteeseen yhdistetyn tutkimisen kautta. Hän on toiminut myös kriitikkona ja näyttelyiden järjestäjänä. Hän on tehnyt myös installaatioita ja performansseja ja perustanut Rosegarden productions -ryhmän yhdessä arkkitehti Erkki Pitkärannan kanssa.

Ulkoveistoksen lähtökohtana on saaristolainen "majstång", juhannussalko. Se on valmistettu Saarenhovin konepajalla Turussa. Siellä on toteutettu myös tekniikka, joka saa juhannussalon ympärillä olevat kehät liikkumaan tuulessa. Niihin on kiinnitetty toisiaan takaa-ajavia, juoksevia tai pyörillä ajavia, taivaanrantaa kurottelevia hahmoja, poikia ja tyttöjä. Tangon huipussa on tähdillä ja pilvillä pallotteleva tyttö. Salko on maalattu valkoiseksi. Kehissä ja lapsihahmoissa on käytetty selkeitä perusvärejä. Teoksessa on muistumia taiteilijan kouluajoilta, mutta myös elämän yleistä symboliikkaa. Siinä voi nähdä tulevaisuuden ja tavoittamattoman tavoittelua, lasten poliisi- ja rosvoleikkejä sekä tyttöjen ja poikien välistä kisailua. Kiertyvä liike saa ajattelemaan elämän ikuista kiertokulkua.

Korttelitalo Nordsjö-Rastis on hyvä esimerkki arkkitehdin ja taiteilijan yhteistyöstä jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Surrealistinen juhannussalko täydentää korttelitalon sisätiloissa olevaa Jan-Erik Andessonin ja talon arkkitehdin Karl-Johan Slotten yhteistyössä toteuttamaa tilateosta Saari missä sateenkaari asuu. Teos tukeutuu suomenruotsalaiseen, erityisesti saaristolaiseen perinteeseen. Eri puolille taloa sijoittuvista teoksen osista muodostuu yhtenäinen sadunomainen kertomus.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001