< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Panu Patomäki (1949 - )
 
teos Työläisäiti  
kartalla Työläisäidin puisto, Alppiharju  
vuosi 1996  
kuvia 1, 2  
Työläisäiti-veistos on pienessä Työläisäiti-nimisessä puistikossa, joka sijaitsee Läntisen Brahenkadun pohjoispäässä Porvoonkadun ja Sturenkadun muodostamassa kulmauksessa. Veistoksen julkistamistilaisuus oli Äitienpäivänä 12.5.1996. Paikalla oli satoja helsinkiläisiä todistamassa, kun Tasavallan presidentin puoliso rouva Eeva Ahtisaari paljasti veistoksen.

Ajatus Työläisäidille omistetusta muistomerkistä syntyi 1992 Vallilan Päijänne-saunan saunaporukassa. Viereisellä Kirstinkadulla lapsena asuneita ns. Kirstarin jengiläisiä sekä laaja joukko muita lähti mukaan hankkeeseen. Muistomerkki toteutui näiden aktiivisten ja innostuneiden kaupunkilaisten aloitteesta. Patsastoimikunta järjesti hankkeelle rahoitusta varainhankintatempauksilla.

Työläisäiti-veistos esittää äitiä ja tytärtä vääntämässä vettä pestystä lakanasta. Veistosryhmä on tehty joka puolelta katseltavaksi, materiaali on pronssia ja tyyli jäntevää realismia. Kallio-lehti järjesti äänestyksen veistoksen henkilöhahmojen nimistä: äiti nimettiin Lyyliksi ja tytär Liisaksi.

Kallioleikkaukseen kiinnitetyssä messinkilaatassa on teksti: "Paljastettu äitienpäivänä 12.5.1996 kiitollisuuden osoituksena työläisäideille". Veistoshankkeen puuhamiehille on muodostunut perinne viedä paikalle kukkatervehdys aina äitienpäivänä kello 12.00.

Tasavallan presidentti Tarja Halosen 60-vuotislahjaksi veistokselle järjestettiin pysyvä valaistus 2004.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001