< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Niels Haukeland (1957 - )
Rafael Wardi (1928 - )
 
teos Juutalaispakolaisten muistomerkki / Apua anovat kädet  
kartalla Tähtitorninvuori, Laivasillankatu, Ullanlinna  
vuosi 2000  
kuvia 1, 2, 3, 4  
Toisen maailman sodan aikana Suomesta luovutettiin Saksaan kahdeksan juutalaispakolaista, joiden joukossa oli myös lapsia. Heidät kuljetettiin 6. marraskuuta 1942 Hohenhörn-laivalla Helsingin Eteläsatamasta Tallinnaan ja sieltä erinäisten vaiheiden ja työleirien kautta lopulta Auschwitzin keskitysleirille. Heistä vain yhden tiedetään pelastuneen. Muut menehtyivät. Juutalaispakolaisten muistomerkki paljastettiin 5.päivänä marraskuuta 2000 sen paikan läheisyydessä, josta pakolaisia kuljettanut Hohenhörn-laiva lähti Tallinnaan ja sieltä Saksaan.

Runsaasti juutalaisten elämään ja historiaan liittyvää symboliikkaa sisältävä muistomerkki koostuu kivipaadesta ja kahdesta siihen nojaavasta veistosmaisesta reliefistä. Sen sivuille on kaiverrettu asiaan liittyvää tekstiä sekä luovutettujen pakolaisten nimet. Kaksi metriä pitkä ja metrin korkuinen kivipaasi on Ylämaan vaaleaa graniittia.

Kivipaateen nojaavaan pronssireliefiin on kuvattu apua anovat kädet. Paaden toisella sivulla on teräkseen valettu peilimäisesti heijastava reliefiveistos. Muistomerkkikokonaisuutta ympäröi nupukivistä rakennettu käden muotoinen alue, johon voi liittää metaforan uhrien muiston pitämisestä kämmenellä.

Uhrien nimien viereen kiveen on kaiverrettu suomeksi, ruotsiksi ja hebreaksi Jesaja 56-5 –teksti:
HEILLEKIN MINÄ LUON KUNNIAKKAAN MUISTOMERKIN JA NIMEN PYHÄKÖSSÄNI JA MUURIENI SISÄPUOLELLA.

Suomenkielisen muistotekstin on laatinut kirjailija Arvo Salo ja ruotsinkielisen Mikael Enckell:
EDESSÄSI AVAUTUVASTA ETELÄSATAMASTA SUOMEN VALTIOLLINEN POLIISI LÄHETTI 6 MARRASKUUTA 1942 KAHDEKSAN SUOMEN VASTAANOTTAMAA JUUTALAISTA PAKOLAISTA TALLINNAAN LUOVUTETTAVAKSI SAKSAN VIRANOMAISILLE JA SITÄ TIETÄ POLTTOUHRIIN.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001