< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Marja Kanervo (1958 - )
 
teos Suomenlinnan vankileirin muistomerkki  
kartalla Iso Mustasaari, Suomenlinna  
vuosi 2004  
kuvia 1, 2  
Suomenlinnan vankileirin muistoksi tehty ympäristötaideteos on kuvataiteilija Marja Kanervon suunnittelema muistopaikka, jonka keskeisinä elementteinä ovat luonnonkallio, sammal, kivet ja valuva vesi. Kallionrinteeseen, jonka yli vesi valuu, on kaiverrettu Suomen historian dramaattiset vuosiluvut 1918-1919.

Suomenlinnassa oli vankileiri maan itsenäisyyden alkuaikoina lähes vuoden verran 14.4.1918 -14.3.1919. Enimmillään siellä oli vankeja yli 8000, joista noin 1500 menehtyi lähinnä aliravitsemukseen. Suomenlinnan vankileirillä kuolleita vietiin haudattaviksi Santahaminaan, jonne 1949 pystytettiin Punaisten teloitettujen ja vankileirillä kuolleiden hautamuistomerkki.
Vankileirillä kärsineiden ja kuolleiden omaiset olivat aloitteellisia Suomenlinnan muistopaikkahankkeessa. Marja Kanervo on käsitetaiteen uranuurtajia Suomessa ja kasainvälisesti tunnettu taiteilija. Muistopaikan maisemoinnissa taiteilijan avustajana oli maisema-arkkitehti Saara Pyykkö. Ympäristöteos julkistettiin Ison Mustasaaren pohjoisrannassa 28.9.2004.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001