< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Petri Kaverma (1963 - )
 
teos Silta  
kartalla Pasuunapuisto, Kannelmäki  
vuosi 2007  
kuvia 1, 2, 3  
Petri Kaverman Silta-teoksen keskeinen teema on maattomuus. Hän on kertonut teoksensa taustoista: ” Moni lähiön asukas, entinen viipurilainen tai heidän jälkeläinen, jakaa kokemuksen eräänlaisesta maattomuudesta. Tämä auttaa näkemään näiden kaksiulotteisten, paksusta teräslevystä leikattujen siluettien kolmannen ulottuvuuden - läpinäkyvän sillan lähiömaisemasta kuvien, äänien ja tuoksujen alkulähteelle.”

Teoksessa on muistumia Viipurista. Teokseen kuuluu viisi osaa: Viipurin linna, Monrepos-puiston silta (kuva 3), Torkkeli Knuutinpojan patsas (kuva 2), Hirvi sekä Poika ja karhu (kuva 1). Teosten aiheet ovat Viipurin monumenteista. Alkuperäisten monumenttien mittakaavoja on muutettu ja ne on nostettu eri korkeuksille. Osa nousee suoraan maasta ja osa on asetettu kivijalustojen päälle. Jalustojen materiaaleja ovat eri kivilajit: punainen ja keltainen graniitti sekä musta dioriitti. Monumentit ovat terästä.

Rakennettu lähiö ja hallitsematon luonto kohtaavat Kaverman teoksessa. Lähes luonnontilainen koivikko teoksineen Kannelmäen Pasuunapuistossa on kuin pala karjalaista maisemaa keskellä urbaania lähiötä. Villi luonto on osa teoskokonaisuutta, jossa veistokset nousevat esiin luonnontilaisesta maisemasta. Osa teoksista piiloutuu ruohon ja puiden joukkoon, toiset taas ovat aukealla paikalla ja näkyvät muita paremmin. Osana teoksen ideaa on katsojien etsiytyminen teosten äärelle ruohikkoon tallattuja polkuja pitkin. Polut ovat todisteita ihmisen läsnäolosta, eräänlaisia merkkejä luonnon vieraskirjassa. Villiintyvän luonnon lisäksi ruoste teosten pinnalla on merkki ajan kulusta ja osa tätä ympäristötaideteosta.

Teos julkistettiin taiteilijan läsnäollessa 6.6.2007.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001