< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Aimo Tukiainen (1917 - 1996)
 
teos Torielämää Hakaniemessä  
kartalla Metroasema, Hakaniemi  
vuosi 1961  
kuvia Ei muita kuvia.  
Torielämää Hakaniemessä on Aimo Tukiaisen suunnittelema veistosreliefi Hakaniemen metroaseman sisäänkäyntitason seinällä. Reliefi kuvaa lintuperspektiivistä toria; telttoja ja kojuja. Metallista hitsattu teos edusti abstraktilla ilmaisullaan ja teknisellä toteutuksellaan uutta suuntausta Suomen veistotaiteessa. Vastaavanlaista hitsaustekniikkaa ja ilmaisua käytti samoihin aikoihin myös kuvanveistäjä Eila Hiltunen Suomen Pankin suihkukaivossa (1961).

Torielämää Hakaniemessä -teoksessa erikoista on sen valaisu. Veistos saa uuden ilmeen pimeällä, kun toritelttojen kattojen alle kätkettyjen lamppujen valo pilkahtaa esiin. Tukiainen käytti myöhemmin samantapaista valaisutapaa myös Miina Sillanpää -muistomerkissä Tokoinrannassa.

Veistosreliefin infp-laatta kertoo teoksen entisestä omistajasta. Teos kuului alkuaan Postipankin taidekokoelmiin ja on pankin omistajavaihdosten jälkeen luovutettu Helsingin kaupungin liikennelaitokselle. Alun perin Torielämää-reliefi oli sijoitettu vastavalmistuneen toimitalon ulkoseinään Siltasaarenkadulla.

Kuvanveistäjä Aimo Tukiainen tunnetaan erityisesti Nykytaiteen museo Kiasman edessä olevan Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaan (1960) tekijänä.

Torielämää Hakaniemessä ei kuulu Helsingin taidemuseon kokoelmaan.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001