< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Eva Löfdahl (1953 - )
 
teos Yrittäjäveistos  
kartalla Narinkkatori, Kamppi  
vuosi 2006  
kuvia 1, 2  
Ruotsalainen kuvanveistäjä Eva Löfdahl voitti Suomen yrittäjien patsassäätiön vuonna 2004 järjestämän kutsukilpailun, jonka tarkoituksena oli hankkia näyttävä julkinen taideteos Suomen yrittäjien kunniaksi ja tunnustukseksi. Taiteilijan kilpailuehdotuksessa teoksen nimi oli Leverty.

Taideteos on Kampin terminaalin ja vanhan linja-autoasemarakennuksen (ns. Turun kasarmi) väliin jäävällä uudella Narinkkatorilla. Teos paljastettiin juhlallisin menoin ja taiteilijan läsnäollessa Suomalaisen Yrittäjän Päivänä 5.9.2006 (lisäkuva 1.). Patsashankkeen suojelijana toimi pääministeri Matti Vanhanen.

Eva Löfdalin teoksen verkkomainen rakenne on alumiinia ja sen avaruusgeometria perustuu matemaatikko Roger Penrosen vuonna 1974 keksimään jaksottomaan kvasikristalliseen rakenteeseen, joka nykyisin tunnetaan nimellä Penrosen laatat.

Teoksen korkeus on n. 6 metriä ja läpimitta n. 4 m. Verkkomaisen rakenteen sisällä on erikoisbetonista valmistettu huokoinen laavaa muistuttava musta ”kivi”, jonka valmistus- ja suunnitteluprosessissa kuvanveistäjä Pertti Kukkonen on ollut mukana betoniasiantuntijana. ”Mustan kiven” mitat ovat n. 70 x 70 x 130 cm. Suorasivuisen kivipaaden alareunaa kiertää teosta tehostava valolista.

Löfdahlin mukaan veistos kuvastaa niitä ominaisuuksia, joita hyvällä yrittäjällä tulee olla: peräänantamattomuutta, kestävää perustaa, toiminnan läpinäkyvyyttä ja hyviä verkostoja.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001