< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Jukka Tuominen (1958 - )
 
teos Hopeinen puu  
kartalla Mäkelänkatu, Vallila  
vuosi 2010  
kuvia 1  
Suomen lääkäriliitto halusi pystyttää arkkiatri Arvo Ylpön kunniaksi muistomerkin, jonka toivottiin symboloivan Ylpön elämäntyötä. Muistomerkin suunnittelusta järjestetyn kilpailun voitti kuvanveistäjä Jukka Tuomisen ehdotus Hopeinen puu. Teos on runollinen metafora arvostetun lääkärin elämäntyöstä. Se symboloi elävää, orgaanista kasvua ja elämän kiertokulkua. Muistomerkki muodostuu ovaalin muotoisesta hopeisesta metalliosasta, jonka syvennyksestä kasvaa pihlaja.

Arvo Ylppö (1887–1992) oli lastenlääkäri, lastentautiopin professori ja arkkiatri. Häntä pidetään myös suomalaisen neuvolatoiminnan isänä. Ylppö teki mittavan uran tutkijana ja lääkärinä sekä nautti suurta arvostusta Suomessa ja ulkomailla. Kansainvälisesti hänet tunnettiin erityisesti keskostutkijana. Ansioistaan terveydenhuollon ja lääketieteen parissa hän sai arkkiatrin arvonimen 1952.

Muistomerkki paljastettiin talvella 2010 Lääkäritalon tontilla Hämeentien ja Mäkelänkadun kulmauksessa Helsingin Vallilassa. Teos ei kuulu Helsingin taidemuseon kokoelmaan.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001