< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Laila Pullinen (1933 - )
 
teos Itämeren tytär / Maila Talvion muistomerkki  
kartalla Maila Talvion puisto, Seurasaarentie, Meilahti  
vuosi 1971  
kuvia 1, 2, 3  
Laila Pullinen on tuotannossaan ennakkoluulottomasti kokeillut erilaisia materiaaleja ja työskentelytapoja. Hän oli ensimmäisiä suomalaisia kuvanveistäjiä, jotka yhdistivät pronssia ja kiveä teoksiinsa. Laila Pullisen 1960-luvulla käyttämät dramaattiset työskentelymetodit räjähdysaineilla ja konepistoolilla eivät ole jättäneet teosten väkevän puhuttelevaa runollisuutta varjoonsa.

Teoksessa Itämeren tytär on voimakas erilaisten pintojen muodostama jännite. Veistoksen kaarevan ulkopinnan sileys kohtaa kaartuessaan sisäänpäin arvaamattoman ja karkean poimutuksen. Veistoksen yläosa muistuttaa muinaisten egyptiläisten hallitsijoiden päähinettä, mutta muoto on tunnistettavissa vain sileän pinnan puolelta. Veistoksen kierteisen muodon sisäosa ei vastaa ulkokuoren tyyntä rauhaa vaan riehuu pärskien ja roiskuen kuin kiehuva magma tulivuoren purkautumisaukoissa.

Itämeren tytär on muistomerkki kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Maila Talviolle (1871-1951). Veistos on nimetty Talvion Helsingin vaiheita kuvaavan historiallisen romaanin mukaan. Muistomerkki pystytettiin paikalle, jossa aikoinaan sijaitsi professori J.J.Mikkolan ja Maila Talvion yhteinen kulttuurikoti.

Pronssiseen muistomerkkiin liitettiin 1992 Laila Pullisen suunnitelma Itämeri- maareliefi/ maataideteos, jonka toteutuksessa on käytetty mm. kirjailijan entisen kodin päärakennuksen kivijalkaa. Pronssinen Itämeren tytär-veistos ja Itämeri-teoksen aaltoilevat maaharjanteet muodostavat yhdessä hienon ympäristöteoskokonaisuuden.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001