3xAfghanistan
12.2. - 27.4.2003

 

 
 

 

 

 

3 x AFGHANISTAN
fotografier av verkligheter


Afghanistan försöker återgå till vardagen efter decennier av krig, våldsamheter och lidanden. Helsingfors stads konstmuseum i Tennispalatset visar tre fotografihelheter och samtidigt tre olika perspektiv på dagens situation och närhistorien i Afghanistan.

Vanliga människor är Hanna Weselius fotografier av afghanernas vardag, av livet i Kabul och på flyktinglägret i Pakistan. Weselius reste med Suomen Kuvalehtis redaktör Katri Merikallio till Afghanistan våren 2002 för att uttryckligen kartlägga kvinnornas och familjernas liv efter talebanregimens tid.

Bakom slöjan består av bilder som kvinnoaktivister i den afghanska organisationen RAWA tagit i hemlighet för att dokumentera den politiska aktivismen och våldet i samhället. RAWA vill med dessa bilder kämpa för att förbättra kvinnans ställning och rätta till de sociala orättvisorna i landet.

Utställningens tredje del, Talebanbilder, presenterar en rad teatraliska men samtidigt mänskliga porträtt som tagits av talebansoldater trots bildförbudet. De är ursprungligen avsedda för privat bruk. Den tyske fotografen Thomas Dworzak upptäckte dem i en fotoateljé i Kandahar och de spreds därefter i den internationella pressen, som tolkat dem som uttryck både för politisk ohederlighet och för människans fåfänga.

3 X AFGHANISTAN varken vill eller kan berätta hela sanningen om det svåra läget i Afghanistan, utan fotografierna presenterar tre olika aspekter på ämnet. Utställningarna vill fördjupa vår uppfattning om situationen i landet och ge den nya nyanser med hjälp av konsten. Varje utställning handlar på sitt sätt om Afghanistan, men visar samtidigt hur fotografin utnyttjas för olika ändamål. Utställningarna tar därmed också upp bildjournalismen och den makt som fotografin har att skapa olika verkligheter.

Guidningar: gratis guidning på finska onsdagar kl. 18, lördagar och söndagar kl. 14; på svenska 1 och 3 söndagen i månaden kl. 13. Övrig guidebokning tel. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 28.1.2003


Öppet: ti-sö 11-19, må stängt. Salomonsgatan 15 (nära Kamppi köpcentrum), Helsingfors 10. Tel. 09 310 87001, fax 09 310 87000

Biljetter:
Normal biljett 9 euro
Normal rabattbiljett 7 euro
Under 18 år fritt inträde
Fritt inträde på fredagar kl. 11-16!