Ana Laura Alaez
17.9. - 9.1.2005

 

 
 

 

 

 

Hell Disco

Technomusiken ljuder på Konstmuseet Tennispalatset. Den spanska konstnären Ana Laura Aláez har inrättat en blixtformig diskobar med stjärnhimmel i museets valvhall. Hell Disco är planerat enkom för Helsingfors och den första artisten blir Ana Laura Aláez pojkvän, den tyske technomusikern Daniel Holc, känd ute i världen under namnet ASCII.DISKO. Under fem veckoslut arrangerar konstmuseet klubbkvällar med finländska och utländska artister.

Ana Laura Aláez (f. 1964, Bilbao) är ett avvikande och piggt inslag i den spanska nutidskonsten. Hennes varumärke är rum och stämningar, och hon älskar att flytta på saker till ställen där de egentligen inte hör hemma. Sin installationskarriär började hon på ett spanskt köpcentrum, där hon inredde en klädbutik som till publikens förvåning inte sålde någonting. I det ärevördiga konstmuseet Reina Sofia satte hon upp en nattklubb med bar och förvånade det traditionella konstfolket genom att få ungdomen att köa tilll museet. På Palais de Tokyo i Paris installerade hon en verksam skönhetssalong.

Ana Laura Aláez struntar fullkomligt i den traditionella metoden att skapa konst, trots att hon själv i början av 1990-talet inledde sin karriär traditionellt med skulptur och fotografi. Sedan dess har hon vid sidan av installationerna lanserat parfym, samarbetat med Absolut-Vodka och musicerat i projektet Girls on Film. Hon kunde ha haft en säker framgång som popstjärna, men föredrar ändå att verka i konstvärlden – för att ruska om dess skenheliga stämning. Ana Laura Aláez är också sin egen modell, musa och konstskapelse. Hon är en aktiv kvinna som njuter av sitt liv och sin kvinnlighet, utan att för den skull profilera sig som feminist på barrikaderna. Konsten är för henne det samma som livet, att vara människa – ett äventyr där gott och ont förenas.

Utställningen kompletteras av en bok om Ana Laura Aláez, med texter av Augustin Pérez Rubio och Rafael Doctor (Musac / Museum of Contemporary Art, León, Spanien). Boken har fått stöd av spanska utrikesministeriet.

Guidningar: Gratis guidning på finska onsdagar kl 18, lördagar och söndagar kl. 14; på svenska 1 och 3 söndagen i månaden kl. 13. Övrig guidebokning tfn (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 10.9.2004


Öppet: ti-sö 11-19, må stängt. Salomonsgatan 15 (nära Kamppi köpcentrum), Helsingfors 10. Tel. 09 310 87001, fax 09 310 87000

Biljetter:
Normal biljett 9 euro
Normal rabattbiljett 7 euro
Under 18 år fritt inträde
Fritt inträde på fredagar kl. 11-16!