Athos - Klosterliv på Det Heliga Berget
18.8.2006 - 21.1.2007

 

 
 

 

 

 

Athos – Klosterliv på Det Heliga Berget är en storutställning av bysantinsk konst på Konstmuseet Tennispalatset. Vi ser grekisk-ortodoxa föremål och konstskatter från över tusen års tid. Det legendariska men alltjämt levande munksamfundet på Athos presenteras för den stora allmänheten, för första gången utanför Greklands gränser.

Athos är ett ortodoxt munksamfund som ligger i Makedonien i norra Grekland, omkring en och halv timmes bilfärd från staden Thessaloniki. Där bor 2000 munkar i 20 kloster, av vilka det äldsta grundades år 963. Athos historia går ännu längre tillbaka i tiden, och när det gällt att värna om den bysantinska kulturen är dess betydelse oförliknelig. Endast manliga pilgrimer kan resa till Athos, och även de behöver en diamonitirion för resan.

Den unika utställningen berättar om livet på Athos i går och i dag. Klostren på Athos och 15 europeiska museer har lånat ut en helhet på 500 utställningsföremål som innehåller många hundra år gamla ikonskatter, handskriftsrariteter, unika sakralföremål, praktfulla textilier, trägravyrer och andra konstföremål som smycken, kors, kartor, fotografier och målningar. Verken berättar om en drygt tusenårig levande tradition och om klostrens vardag.

Utställningen kompletteras av ett mångsidigt program som bjuder på upplevelser och information för utställningsbesökare i alla åldrar. På programmet står bl.a. ikonmålningskurser, demonstrationer, verkstäder, konserter och föredrag. Vidare utges en diger utställningsbok om livet och konstskatterna på Athos.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 18.10.2006


Öppet: ti-sö 11-19, må stängt. Salomonsgatan 15 (nära Kamppi köpcentrum), Helsingfors 10. Tel. 09 310 87001, fax 09 310 87000

Biljetter:
Normal biljett 9 euro
Normal rabattbiljett 7 euro
Under 18 år fritt inträde
Fritt inträde på fredagar kl. 11-16!