ROBERT DOISNEAU - Parisskildrare
16.2. - 22.4.2007

 

 
 

 

 

 

En retrospektiv fotoutställning om Robert Doisneau (1912–94) öppnas i Konstmuseet Tennispalatset. Robert Doisneau hör till den franska fotokonstens klassiker. På utställningen visas omkring 100 fotografier från 1920-talets början till 1980-talets slut. Bland dem finns Doisneaus mest kända och spridda foto, Le Baiser de l’Hôtel de Ville (1950), bilden av det unga paret som kysser varandra framför stadshuset i Paris. Merparten av utställningens bilder berättar historier om Paris och parisarnas dagliga liv, men vi får också se ett intressant urval konstnärsporträtt.

Robert Doisneau arbetade under största delen av sitt liv som fri fotograf, med undantag av några års arbetsförhållande på Renaults bilfabrik och på tidskriften Vogue. Under närmare 50 år samarbetade han med bildbyrån Rapho, som fortfarande representerar fotografen. Doisneaus livsverk förvaltas av hans döttrar Annette Doisneau och Francine Deroudille som sköter samlingen på över 450 000 negativ i Atelier Robert Doisneaus lokal i Montrouge i Paris.

Robert Doisneau representerar det s.k. humanistiska fotografiet där huvudrollen spelas av människan i oförskönad återgivning, mitt bland vardagens glädje och sorg. I hans värld leker barnen på skolgårdarna och arbetarna stretar på fabrikerna. Vanliga parisare fördriver tiden med prat på nergångna kaféer och vandrar omkring i parker där de möter varandra – och fotografen som iakttar dem. Bilderna förmedlar en stark känsla av livet sådant det är, och de karaktäriseras av en varm, aningen vemodig humor. Fotografen har jämförts med bl.a. Charlie Chaplin och Jacques Tati vilkas sinne för det komiska också är färgat av melankoli.

Robert Doisneau karaktäriserade sig själv som en ”fiskare av bilder”. Han vandrade längs gatorna utan egentligt mål och väntade på det rätta ögonblicket för sig och sin kamera: ”Jag tycker om tanken att allt inte är fullständigt kontrollerat, att man kan möta något av en händelse.”

Den retrospektiva utställningen om Robert Doisneau ordnas i samarbete med ChromAn och bildbyrån Rapho.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 13.2.2007


Öppet: ti-sö 11-19, må stängt. Salomonsgatan 15 (nära Kamppi köpcentrum), Helsingfors 10. Tel. 09 310 87001, fax 09 310 87000

Biljetter:
Normal biljett 9 euro
Normal rabattbiljett 7 euro
Under 18 år fritt inträde
Fritt inträde på fredagar kl. 11-16!