FINIMERA!
30.1. - 27.4.2008

 

 
 

 

 

 

Samtidigt som Konstmuseet Tennispalatset visar utställningen Pixar presenteras en överblick av ny finsk animationskonst med bl.a. kortfilmer av unga filmskapare. Vi får se animerade musikvideon och konstanimationer med för det mesta traditionell teknik – tecknad animation och dockanimation.

Utställningen vill föra fram den mångsidiga finska animationskonsten och jämsides med den internationella 3D-animationsmästaren Pixar lyfta fram vår inhemska produktion. Bägge utställningarna betonar emellertid på ett åskådligt sätt den konstnärliga skaparprocess som ligger bakom animationerna.

Det går att göra animationer med förvånansvärt enkla low-tech element. Utställningen presenteras även en större produktion, den nya finska dockanimationen En fjärran ös förbannelse, som dess skapare karaktäriserar med orden ”mediakritisk slapstick-komedi”. Vi får följa med hur animationen blev till i form av skisser, sceninredning och animationsdockor som visas på utställningen.

Finimera! lyfter fram finska nutidskonstnärer för vilka animation är en uttrycksform bland andra. Utställningen visar också ett sammandrag av färska animationer som har gjorts på animatioslinjen vid Åbo konstakademi.

Utställningens animerade musikvideor har valts ut i samarbete med Uleåborgs musikvideofestival.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 16.1.2008


Öppet: ti-sö 11-19, må stängt. Salomonsgatan 15 (nära Kamppi köpcentrum), Helsingfors 10. Tel. 09 310 87001, fax 09 310 87000

Biljetter:
Normal biljett 9 euro
Normal rabattbiljett 7 euro
Under 18 år fritt inträde
Fritt inträde på fredagar kl. 11-16!