INDIA EXPRESS - Heligt och populärt
2.3. - 30.7.2006

 

 
 

 

 

 

Utställningen India Express är en svindlande djupdykning ner i det mytiska Indien, en mäktig stat av Europas format och med en miljard invånare. För många av oss är landet en ljuv blandning av klara färger, Goas turiststränder, eländet på gatorna i Calcutta, tioarmade gudar och IT-fenomen. India Express rör effektivt ihop verkligheten och våra föreställningar. Resultatet är en fascinerande cocktail av mytologiska bilder kryddade med både heligt och populärt.

Utom ekonomin är också Indiens konst trendig ute i världen. Mötet mellan urgammal kultur och global vitalitet väcker ohämmad nyfikenhet och ger upphov till temautställningar världen runt. Konstmuseet Tennispalatsets India Express tar avstamp i myllret på gatunivån och sträcker sig samtidigt mot himlen. Resan belyses av folkkära bildtryck, dyrkade altarskulpturer, populära serier, nya och gamla rullmålningar, tryckta och handmålade Bollywood-affischer, nutidskonst, fotografier och dokumentärer.

I Indiens huvudreligion hinduismen möts gudar och människor när de ser på varandra. Gudarna har därför sänkt sig till jorden i form av miljoner bilder och skulpturer. Vart man än går stöter man på förstörarguden Shiva eller nyskaparen Vishnu, den godlynte elefantguden Ganesha eller den skräckinjagande Kali. Gudabilder pryder affärsmannens bil och lyxhotellets aula lika väl som den uslaste gränd, basarerna med sitt folkvimmel, tågen och taxibilarnas bakfönster och instrumentbrädor.

I de indiska serierna och i rullmålarnas bilder uppträder gudarna bland aktuella händelser. Nutidskonstnärerna skärskådar kvinnans ställning eller samhällets strukturer med hjälp av gudaberättelserna. Tryckta bilder av de populära Bollywood-filmernas ljusstarkaste stjärnor, av politiker eller av helgon som Moder Teresa säljs på gatan tillsammans med bilder av gudarna. De mytologiska kalenderbilderna berättar ofta också om Indiens självständighetsprocess och politiska historia.

Gudarna hör till vardagen, men de dyrkas också under årets lopp vid talrika festivaler som varierar från stadsdelskarnevaler till mammutfester för tio miljoner pilgrimer. I medelpunkten av festivalerna ståtar altarkonstruktioner med gudastatyer som tolkar de mytiska berättelserna och kommenterar världshändelserna.

Den moderna teknologin har inte kört över gudarna. De nya metoderna används i stället för att effektivera bildproduktionen och distribueringen. Västerniseringen har inte förstört det evigas beröring, utan ger den en extra krydda.

Hjärtat i India Express och dess utgångspunkt är ”en utställning i utställningen”, Indisk populärkultur, som kuraterats av professor Jyotindra Jain från Delhi. Till övriga delar har utställningen realiserats och fått experthjälp av: fotografen Dev Nayak från Calcutta och konsthantverkarna Jitendra Nath & Paul Sons (Durga-altare), galleristen Peter Nagy (nutidskonst), Balkrishna studio (handmålade filmaffischer), samlaren Carsten Davidsen och filmkritikern Amrit Gangar (indisk film och Bollywood).

Samarbetspartner är Matkatoimisto Oy Ebookers Finland Ltd.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 24.7.2006

Utställningens delåmroden

Öppet: ti-sö 11-19, må stängt. Salomonsgatan 15 (nära Kamppi köpcentrum), Helsingfors 10. Tel. 09 310 87001, fax 09 310 87000

Biljetter:
Normal biljett 9 euro
Normal rabattbiljett 7 euro
Under 18 år fritt inträde
Fritt inträde på fredagar kl. 11-16!