FÖRTROLLAD AV SKÖNHETEN - Mästerverk ur Tretiakovgalleriets samlingar
21.10.2009 - 14.3.2010

 

 
 

 

 

 

Skönheten förgår inte! Detta bevisas på storutställningen Förtrollad av skönhet på Konstmuseet Tennispalatset.

Från det världsberömda Tretiakovgalleriet i Moskva har Helsingfors fått en strålande samling akademisk salongskonst som kombinerar virtuos teknik med en idealistisk skildring av motiven. I de ryska mästerverken från 1800-talet smälter det sköna och det heliga samman.

Utställningen Förtrollad av skönhet är indelad i tio teman: vardagens skönhet, drömmen om Italien, stilleben, porträtt, antikens värld, det gamla Europa, bibliska motiv, nyrokoko, den ryska stilen och orientalism.

Motiv från den antika mytologin
och historiska skildringar


I den ryska 1800-talskonsten rådde två huvudströmningar: dels salongernas akademiska stil, dels realismen som var så omskakande för den förstnämnda.

De främsta representanterna för båda skolorna fick sin utbildning vid samma lärosäte, Konstakademin i S:t Petersburg, som hade grundats i slutet av 1700-talet enligt europeisk förebild. Undervisningen vid akademin var strikt och regelstyrd; tekniken finslipades till fulländning, kompositionen skulle göras omsorgsfullt och antiken var idealet framom allt annat.

De konstnärer som hade anammat akademins lära föredrog motiv från den antika mytologin samt historiska skildringar och porträtt. De lovsjöng sinnliga njutningar, hänfördes av kvinnans och naturens skönhet och fick dräktprakten under rokokon att te sig som scener ur en opera. Konstnärerna förskönade sitt folk och idealiserade landskapen.

Intryck från Europa

Man reste också till Frankrike för att studera. Ryska konstnärer rörde sig ofta i salongerna i Paris, där verk av den akademiska skolans europeiska virtuoser ställdes ut varje år.

Ett annat populärt resmål var Italien, vars landskap och renässanskonst inspirerade konstnärerna. När de ryska konstnärerna sedan sammansmälte sina intryck från Europa med den ryska traditionen blev resultatet fascinerande vacker konst.

Antalet verk på utställningen är cirka 160, antalet konstnärer 83. Förutom målningar, skulpturer, teckningar och akvareller finns det också föremål på utställningen, av vilka en del har lånats från Finlands Nationalmuseum.

Utställningen är producerad av Helsingfors stads konstmuseum och den har arrangerats i samarbete med Tretiakovgalleriet. Utställningens huvudsamarbetspartner är OAO LUKOIL/TEBOIL, samarbetspartners är HOK-Elanto, Sanoma Magazines Finland Oy och Lähialuematkat – Oy Russian Tours Ltd.

Photo: Lehmann Georg Jakovlevitj: Dam i dräkt från direktorattiden, 1881. © The State Tretyakov Gallery

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 15.10.2009

GUIDNINGAR
SÖNDAGSVERKSTÄDER
VERKSTÄDER FÖR VUXENGRUPPER
KONSERT
 • LEK MED FÄRG OCH LIVSMEDELSKONST
 • Mera om utställningen

  Öppet: ti-sö 11-19, må stängt. Salomonsgatan 15 (nära Kamppi köpcentrum), Helsingfors 10. Tel. 09 310 87001, fax 09 310 87000

  Biljetter:
  Normal biljett 9 euro
  Normal rabattbiljett 7 euro
  Under 18 år fritt inträde
  Fritt inträde på fredagar kl. 11-16!