Bettina Rheims
13.2. - 2.5.2004

 

 
 

 

 

 

Retrospectiv

Konstmuseet Tennispalatset presenterar den lyskraftiga och mycket omtalade franska nutidsfotografen Bettina Rheims (f. 1952 i Paris) första retrospektiva utställning, arrangerad i samverkan med konstnären och Galerie Jérôme de Noirmont i Paris. Rheims har sedan början av 1980-talet visat sina verk på gallerier och museer, men i denna omfattning har publiken aldrig förr kunnat studera hennes mångsidiga produktion. Urvalet med drygt 130 verk spänner från de tidigaste kvinnobilderna i serien Female Trouble till Shanghai-serien från 2002. Utställningen börjar sin turné i Helsingfors, varefter den sätts upp i Kunstnernes Hus i Oslo och efter det bl.a. i Tyskland, Österrike och Italien.

Bettina Rheims började sin karriär i slutet av 1970-talet med fotografier av striptease-dansöser som hon råkat möta på gatan. Serien publicerades 1980 i tidskriften Egoïste, och den gjorde Rheims berömd. Ända sedan början av 1980-talet har Bettina Rheims arbetat lika naturligt med fotokonst som i mode- och reklamvärlden. I hennes meritförteckning ingår även det officiella porträttet av Frankrikes president Jacques Chirac från 1995. Ett av Rheims mest omstridda och kända verk är I.N.R.I. (1997-98), utfört i samarbete med Serge Bramly. Verket skildrar Jesu liv i dagens miljö och väckte med sina moderna tolkningar anstöt framför allt i katolska kretsar.

Bäst känd är Bettina Rheims emellertid som hängiven kvinnoskildrare, som får sina modeller att blomma upp. Fotografierna förmedlar alltid det intensiva och förtroliga förhållandet mellan fotografen och modellen, vare sig det gäller superstjärnan Madonna eller ett butiksbiträde som hon råkat möta och som får posera i ett anonymt hotellrum.

Bettina Rheims bilder handlar om poserande, arrangemang, medvetet skapade illusioner och utstuderad förförelse. Kvinnligheten är som en roll bland andra. En av hemligheterna med bildernas förmåga att förtrolla ligger i att de ofta präglas av något obeständigt, ombytligt och förvirrande, de ger en känsla av att allt inte är vad det ser ut att vara. Det här framgår särskilt av de talrika bilderna av transvestiter och de androgyna ungdomarna i serien Modern Lovers (1989-90). Bettina Rheims behärskar den kommersiella glamourbilden med alla dess klichéer, och hon utnyttjar den effektivt i sin konst.

Bettina Rheims retrospektiva utställning kompletteras av en diger katalog på finska och norska. För texterna svarar Jean-Christophe Ammann, Berndt Arell, Serge Bramly och Kim Levin. Boken utges av Schirmer/Mosel Verlag i München.

Utställningens samarbetspartner är tidskriften Anna, M-reals Galerie-papper, Air France, Image samt Franska kulturcentralen.

Guidningar: Gratis guidning på finska onsdagar kl. 18, lördagar och söndagar kl. 14; på svenska 1 och 3 söndagen i månaden kl. 13. Övrig guidebokning tfn (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 3.5.2004


Öppet: ti-sö 11-19, må stängt. Salomonsgatan 15 (nära Kamppi köpcentrum), Helsingfors 10. Tel. 09 310 87001, fax 09 310 87000

Biljetter:
Normal biljett 9 euro
Normal rabattbiljett 7 euro
Under 18 år fritt inträde
Fritt inträde på fredagar kl. 11-16!