Diego Rivera
31.03.2000 - 28.05.2000

 

 
 

 

 

 

Helsingfors stads konstmuseum öppnade 31.3.2000 i Tennispalatset en utställning med verk av den mexikanske konstnären Diego Rivera (1886-1957). Det blir en mångsidig presentation av den här färgstarka konstnärspersonlighetens produktion och liv: utom teckningar, oljemålningar, akvareller, gouacher och pasteller visas ett digert urval av konstnärens korrespondens, skissblock, tidningsurklipp och annat dokumentmaterial. Med finns också omkring 50 fotografier av Diego Rivera och hans hustru Frida Kahlo. En del fotografier är tagna av berömda fotografer, t.ex. Manuel Alvarez Bravo. Dessutom visas stiliga diaförstoringar och stora fotografier av Riveras muralarbeten i Mexiko och USA.

Diego Rivera berättade oupphörligt historier, som lätt gav upphov till legender om hans liv. Sant är emellertid att han i sin ungdom hörde till konstnärskretsen i Montparnasse i Paris tillsammans med bl.a. Picasso. Efter återkomsten till sitt hemland 1920 anslöt sig Rivera till den unga konstnärsgenerationen, vars syfte var att genom sin konst bygga upp en ny mexikansk identitet och ett nytt samhälle. Diego Rivera är känd för sina monumentala muralmålningar, som tar ställning både till landets historia och till den rådande verkligheten. I dem förenade han den europeiska modernismen med folktraditionen i Mexiko och indiankulturernas mytologier.

Diego Rivera är en av nationalkonstnärerna i Mexiko. Utställningsverken kommer från museer och privatsamlingar i Mexiko, USA och Europa. Utställningen bildar ett centralt inslag i stadens konstmuseums serie utställningar av mexikansk konst. Diego Riveras livskamrat, konstnären Frida Kahlos utställning i Mejlans år 1997 sågs av rekordantalet 103 000 besökare.

Kurator för Diego Rivera-utställningen är Christina Burrus från Frankrike. Den arrangeras i samarbete med Kunstforeningen (Köpenhamn) och Kulturhuset (Stockholm). Utställningen har kunnat realiseras tack vare samarbetet med Instituto Nacional de Bellas Artes (INBA), Mexikanska Ambassaden i Helsingfors och Throckmorton Fine Art, Inc. i New York.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 24.7.2001


Öppet: ti-sö 11-19, må stängt. Salomonsgatan 15 (nära Kamppi köpcentrum), Helsingfors 10. Tel. 09 310 87001, fax 09 310 87000

Biljetter:
Normal biljett 9 euro
Normal rabattbiljett 7 euro
Under 18 år fritt inträde
Fritt inträde på fredagar kl. 11-16!