De missanpassade - Fotografier från en filminspelning
14.5. - 24.8.2003

 

 
 

 

 

 

Helsingfors stads konstmuseum fortsätter i Tennispalatset sin serie med utställningar som berättar om filmer. Nu presenteras 53 svartvita fotografier av sällan skådat slag från inspelningarna av den legendariska filmen De missanpassade (Misfits, 1961). Huvudrollerna i filmen, som byggde på ett manus av Arthur Miller och regisserades av John Huston, spelades av de oförglömliga stjärnorna Marilyn Monroe, Clark Gable och Montgomery Clift. De förevigades av fotografer från det berömda Magnum Photos.

De missanpassade var i många avseenden en märklig och betydande film. Arthur Miller kallade den en eastern-western. Den var samtidigt en lysande western och ett djupt relationsdrama som kom till i skuggan av filmmakarnas personliga tragedier. Den blev också de två stora stjärnornas sista film. Clark Gable dog i en hjärtattack kort efter inspelningarna och Marilyn Monroe hann inte slutföra nästa film före sin tragiska död i augusti 1962. Vid den här tiden upphörde också de stora Hollywoodstudiornas och stjärnkulternas maktperiod.

Dokumenteringen av filmen och bildbruket koncentrerades till bildbyrån Magnum Photos. Endast Marilyn Monroe fick själva välja vilka bilder av henne som byrån hade tillgång till. De berömda fotograferna arbetade parvis helt fritt på inspelningsplatsen i Nevadaöknens hetta ett par veckor i streck. Somliga hade också sina specialobjekt. Ernst Haas specialiserade sig på rodeoscenerna och Dennis Stock på Montgomery Clift. Eve Arnold lyckades bli vän med Marilyn Monroe. Studioinspelningarna i slutskedet dokumenterades av Erich Hartmann. De övriga fotograferna var Cornell Capa, Henri Cartier-Bresson, Bruce Davidson, Elliott Erwitt och Inge Morath. Eftersom inga pressfotografer svärmade omkring på platsen kunde skådespelarna under pauserna helt frigöra sig från sina rollpersoner. Filminspelningarna präglades enligt Elliott Erwitt av ett fullständigt kaos, tagningarna var försenade och oordning rådde på platsen. John Huston ägnade många våta nätter åt att spela kort och Marilyn Monroe led av sina nerver och de andra av hennes nycker.

De missanpassade handlar om människans kamp med de eviga frågorna om liv och död, självständighet och svårigheten att binda sig. De sista cowboyerna försöker bevara sin frihet i en föränderlig värld; att ta tjänst hos någon annan är enligt dem det värsta som kan hända en man. En diametral motsats till de våldsamma männen är Marilyn Monroes känsliga och oskuldsfulla Roslyn, som försvarar de svagas rättigheter och avskyr våld. Förtrollningen som vilar över De missanpassade förmedlas väl av Magnum Photos fotografier. De uttrycker samma nedstämdhet och passioner som präglade själva filmens teman, de ödesdigra stämningarna under inspelningarna och skådespelarnas egna liv.

Utställningen är arrangerad av Magnum Photos, Paris. Huvudsamarbetspartner är tidskriften Anna.

Guidning: Gratis guidning på finska onsdagar kl. 18, lördagar och söndagar kl. 14; på svenska 1 och 3 söndagen i månaden kl. 13. Övrig guidebokning tel. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 25.8.2003


Öppet: ti-sö 11-19, må stängt. Salomonsgatan 15 (nära Kamppi köpcentrum), Helsingfors 10. Tel. 09 310 87001, fax 09 310 87000

Biljetter:
Normal biljett 9 euro
Normal rabattbiljett 7 euro
Under 18 år fritt inträde
Fritt inträde på fredagar kl. 11-16!